Радионица „We are all different but as a team we fit together!“ поводом Међународног дана борбе против расне дискриминације

Данас се у свету обележава Међународни дан борбе против расне дискриминације. На овај дан 1960. године у Јужноафричкој републици убијено је 69 особа које су мирно демонстрирале против социјалног система (апартхејда) што је спроводила владајућа бела мањина. Системом апартхејда, људи су се делили на „беле“, „црне“ и „шарене“, а они који нису били бели сматрали су се нижом расом, нису имали основна људска права, јер су само белци имали право гласа. Дан борбе против расне дискриминације прогласиле су Уједињене нације 1966. године.

На данашњем часу енглеског језика ученици петог разреда анализирали су фотографије које говоре о различитости, дискриминацији и вредностима, као што су једнакост, солидарност, правда и поштовање. Читали су изреке на енглеском језику и преводили их на матерњи. Разговарали су о различитим земљама, а на крају је свако добио своју дугу са задатком: прва боја је боја коже, друга је боја косе, трећа очију… Када су завршили бојење дуга, ученици су схватили да ниједна није потпуно истих боја, а све су лепе на свој начин.

слике можете видети овде: https://drive.google.com/drive/folders/1esBkWR2bmuop4N9OwOZPTRmpj5jeRGNY?usp=sharing