21. март – Светски дан поезије и Светски дан шума

Двадесет први март је значајан датум јер означава долазак пролећа, али тог дана се обележавају и важни догађаји као што су Међународни дан борбе против расне дискриминације, Светски дан шума и Светски дан поезије. О Међународном дану против расне дискриминације смо већ писали, али битно је споменути и Светски дан шума, као и Светски дан поезије.

Светски дан шума установљен је 1971. године, када се обележавао као Дан шума, и то на иницијативу Европске пољопривредне конфедерације, како би се указало на значај дрвећа и истакле бројне користи шумске вегетације. Ученици трећег два су на пројектној настави правили хамере на којима су истакли значај шума за опстанак природе.

Светски дан поезије обележава се од 1999. године са циљем да се промовише читање, писање и објављивање поезије у школству широм света. Ученици шестог један су на данашњем часу српског језика и књижевности читали своје омиљене песме („Село“, „Вече“, „Бесмртну песму“), а затим слушали глумце како рецитују „Крваву бајку“ и „Отаџбину“. На крају су преписали своје најдраже песме и обликовали хамер који истиче лепоту поезије и значај песника за културу једног народа.

слике можете видети овде: https://drive.google.com/drive/folders/1KmGH5HH54IEDNDVHCPpRB9XAXqVMD22-?usp=sharing