Обележен Дан здраве хране у нашој школи

У Календару јавног здравља један од најважнијих датума је Дан здраве хране који се обележава 16. октобра. С обзиром да ове године тај датум пада у недељу, наша школа је Дан здраве хране обележила у понедељак. Већ трећу годину заредом наша школа обележава овај важан дан.Значај обележавања Дана здраве хране огледа се у томе да се ученицима скрене пажња на важност здраве и разноврсне исхране. Ученици првог циклуса су са својим учитељима направили хамере са мотивима здраве хране, а од свежег воћа и поврћа направили су изложбу у холу школе. Свој допринос Дану здраве хране дали су и ученици из ИО Доње Јабучје, који су са својим учитељицама учествовали на изложби у матичној школи. Учитељица четвртог разреда Даринка Мирић својим ученицима је приказала презентацију Здрав живот – здрава храна.Наставница енглеског језика Марија Милић је у четвртом разреду радила Здраву и нездраву храну, тест на енглеском у вези са темом, називе витамина и пирамиду исхране, док је са ученицима првог разреда водила разговор о храни, након чега су бојили бојанке са мотивима здраве хране.

Часови биологије данас су били посвећени Дану здраве хране. Ученици петог разреда упознали су се са класификацијом живог света на примеру паприке, а сазнали су и у чему је значај плода паприке у исхрани. Ученици шестог разреда су на часу биологије учили о грађи биљака на примеру паприке, припремивши изложбу посвећену овој здравој намирници, док су ученици осмог разреда поставили оглед – Утицај етена на сазревање плода паприке. На часу руског језика код наставнице Сузане Тасић, ученици петог разреда упознали су се са руским називима здравих намирница, а затим су направили пирамиду исхране на руском језику. Како би што боље дочарала ученицима називе намирница на руском језику, наставница је донела здраве намирнице у школу и са ученицима направила изложбу у учионици.

У оквиру Дана здраве хране наша школа је спровела и хуманитарну акцију која се састојала од продајног базара на коме су ученици наше школе продавали не само прехрамбене производе, већ и друге предмете као што су теглице, рамови, икебане, накит и остале ситнице. У сарадњи са одељењским старешинама, производе за продају су донели или направили ученици са својим родитељима, којима се овом приликом посебно захваљујемо. Новац од продаје производа намењен је за лечење и операцију ученика наше школе.

Овде можете видети фотографије:https://drive.google.com/drive/folders/1FIB9QjlB83qydgGNXzC2rs5lViva9-5v?usp=sharing